Papírhajó - Mentőöv

P__sztohy_Panka.jpg

 

„Boldog és elégedett vagyok”

 

– Hogyan született meg a gondolat, hogy az illusztrációs munkáid mellett könyveket is írj?

– Az első saját mesekönyvem a Pitypang és Lili sorozat kezdő kötete volt, a Mentsük meg a kiskutyám. Éppen most készül a hatodik rész. Az inspirációt az adta a történethez, hogy mikor tízéves volt a kislányom, örökbe fogadtunk egy kutyát. Ez a sorozat pedig a menhelyek világán át, a felelős állattartáson keresztül mesél a környezetvédelemről, és még sok más fontos témáról. Empátiáról, helyes közlekedésről és most a legújabb, még munkafázisban lévő rész a segítő kutyákról is szól. Számomra nagyon fontos, hogy olyan dolgokról meséljek a gyerekeknek, amelyek hasznosak is, amellett, hogy szórakoztatnak. A Pitypang és Lili sorozatot egy személyes hangvételű unoka-nagymama kapcsolatot bemutató kötet, a Pesti mese követte, ami a saját gyermekkori emlékeimből állt össze. Fő mondanivalója, hogy az együtt töltött időnél nincs fontosabb. Valahogy nem tudtam elszakadni a nagymamás témáktól, és következett a Halló, mama!, egy igazi mai mesével, ahol a külföldön cseperedő unoka tableten tartja a nagyival a kapcsolatot. Úgy éreztem nagyon aktuális ez a téma. Beszélni kell róla. Hiszen a világ sokat változott, és nem mehetünk el szó nélkül az egymástól távol élő családok mellett sem. A legújabb, a Mese rólad című babanaplóm pedig egy új formátum lett. Itt a könyvet alkotó mesét együtt fejezzük be az olvasóval, történetesen a szülővel, aki a gyermeke adataival es emlékeivel kiegészítve a szöveget magukra formálja azt.

– Mikor tudsz a legjobban dolgozni, rajzolni?

– Délelőtt szeretek a legjobban dolgozni, de sokszor elnyúlik akár éjfélig is.

– Szerinted miért fontos, hogy a kicsik ismerjék a saját történetüket?

– Mindenkinek fontos, kortól függetlenül, hogy ismerje a saját történetét. Könnyebben elhelyezi magát a világban és a lelkén belül is. Mivel nem emlékszünk vissza az első három évünkre magunktól, nagy segítség lehet, ha a szüleink megőrzik nekünk az emlékeket.

Te írtál naplót a lányodról?

Mikor Lili született, 2001-ben, nem voltak szép babanaplók a boltokban, így készítettem egy sajátot neki. A kistestvérének viszont már biztosan a Mese rólad naplót fogjuk kitölteni.

– Neked van hasonló magadról? Írt az anyukád veled kapcsolatban naplót?

– Igen, Marék Veronika Amikor te kicsi voltál című babakönyvét először a bátyámnak, majd nekem töltötte ki édesanyánk. A mai napig szeretem nézegetni. Kár, hogy egy könyvbe írt be minket, így nehéz osztozni.

Mese_r__lad.jpg

– Mit tanultál a Mese rólad kötet írása során?

– Minden könyvem elkészültével több leszek: miközben a Mese rólad babanaplót írtam és rajzoltam, nyugalmat éreztem, és még jobban értékeltem a világ összes szépségét.

– Könnyű volt megrajzolnod?

– Örömmel készítettem, és amit így rajzol az ember, az sosem nehéz.

– Milyen érzés a saját soraidat illusztrálni?

– Nagyon szeretem a saját könyveimet illusztrálni! Nagyon sok kitűnő író kötetét illusztrálhattam az évek alatt. Bálint Ágnes, Tersánszky, Móricz Zsigmond, Móra Ferenc, Marék Veronika, Berg Judit, hogy csak pár nevet említsek, de az igazán szívből jövő képekhez a saját történetem kell. Ennél talán csak egy jobb dolog volt, mikor a férjemmel (Pásztohy András) közös könyvünkön, A kisegér, aki majdnem hős lett címűn dolgoztunk. Ez a közös munka, remélem, még sok kötet lapjain fog folytatódni.

– Mit kell tudnunk a kötet végén lévő versről? Csak azt látom, hogy a nevetek ugyanaz Domokossal.

– Az Altató című verset a férjem nagypapája, Pásztohy Domokos írta a lányunk, Lili születésére. Sajnos pár éve már nincs köztünk, de a verseskötetei által örökre ránk hagyta a gondolatait.

Hogyan telnek a mindennapjaid?

– Szeretek mindennap rajzolni, írni, nekem nincs külön hétvége. Magam osztom be az időmet, ami van, hogy jó, máskor meg megnehezíti a dolgomat. Foglalkozom a kutyákkal, a közel húszéves mentett yorkival és a két talált cicánkkal. Sokat vagyunk együtt a lányom, a férjem és én. Szeretünk utazni, és színházba járni. Most, hogy bővül a család, egy új csodával fogunk gazdagodni.

– Azt az életet éled, amit megálmodtál magadnak?

– Ugyan gyermekkori álmomat, az Oscar-díjat nem nyertem el az animációs film kategóriában, de viccet félretéve, igen, nagyon boldog és elégedett vagyok az életemmel.

 A szerzővel Schütz Gabriella beszélgetett.

 

(Pásztohy Panka: Mese rólad, Cerkabella Kiadó, 2019., 32 oldal, 3990 Ft)

 


 

Főoldal

2019. április 04.
Kopriva Nikolett tárcáiKontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Csabay-Tóth Bálint: A sarjSzarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy verset
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Ajlik Csenge verseiLövétei Lázár László: SzervraktárMarkó Béla verseiFinta Éva versei
Kontra Ferenc: A dalmaták fehéren születnekEcsédi Orsolya novelláiTóth László: BúcsúzóZsidó Ferenc: Égig érő szénásszekér
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png