Olvasónapló

hegymenet.JPG

Kovács Flóra

A részletekben gazdagság

 

A Bookart kiadó Svájci írók sorozatát részint az Erdély mint keleti Svájc gondolatára való emlékezés, részint a magyar nyelvű olvasóközönség svájci irodalommal való megismertetése hívta életre.

            Hajdú Farkas-Zoltán Ludwig Hohl Hegymenet című regényének fordítója s egyben a Svájci írók-sorozat szerkesztője Hohlról írja: „nem a nagy tettek, hanem az apró részfeladatok jutottak eszébe” (85.). A Hegymenetben, két mászó tragikus történetében a részletek iránti vonzódás sűrítve jelenik meg. Fellelhető a természeti jelenségek leírásában, csakúgy, mint a hegymászás technikai cseleinek felelevenítésében vagy a mászók lelki világának lefestésében. E három mozzanat természetszerűleg összekapcsolódik. A társítás megmutatkozik a menetelés, a mászás, a test viszontagságos erőkifejtése és a természet törvényeinek, kihívásainak összekötésében: „[t]öménytelen mennyiségű porhavat emelt a magasba, és felhőként továbbhajszolta, de ezek a felhők nem hasonlítottak közönséges társaikhoz: nem voltak sem lágyak, sem beburkolók, mert finom, kemény szemcsékből álltak, s ezek olyan erővel csapódtak a testhez, hogy a vastag öltözet ellenére is néha úgy érezte magát az ember, mintha meztelenül ki lenne szolgáltatva a jégtűk korbácsütéseinek” (38.). A hegymászást olykor megszakítja egy külső körülmény. Ilyen eseteknél a szállás és a kis feladatok aprólékos ismertetése történik: „[a] magas hegyekben az egynapi tétlenség hosszú (…) Mert minden kilátás és külső tevékenység hiányában az ember kénytelen a közeli és közönséges dolgok felé fordulni, olyan csekély és közeli dolgokra figyel, amelyek felett szinte mindig átsiklik a tekintet; ilyenkor szokatlan felfedezéseknek lehetünk tanúi” (21.). Irodalmi szempontból talán a lelki folyamatok leírása a legértékesebb a regényben. A narrátor részletesen kifejti, hogy a két mászó, Ull és Johann egymástól elválása, vagyis Johann feladattól eltántorodása milyen érzelmeket indít el. Ullban mindenképpen dühöt, amely majd egy rossz döntéshez (és a későbbiekben a halálához) vezeti: „[n]em gondolta, mert nem mert rágondolni – de ez a düh a lelke mélyén hozzászegődött” (50.). Johann esetében azonban a visszafordulásnál a megkönnyebbülés után valamiféle rátartiság jelenik meg, amely a helyi földműves figyelmeztetésének kinevetésében teljesedik ki. Ez az érzelmi irányultság lesz az oka Johann halálának, ugyanis nem fogadja meg a tanácsot, így megcsúszik s a víz elsodorja, miközben a feje újabb és újabb kőnek csapódik.

            Hohl számára kiemelt fontossággal bír, hogy egy hegymászótörténet leírásakor nyilatkozzon a tér érzékeléséről, amelynek valódi típusát a mászóknál szemlélteti. Aprólékosan összeveti az előbbiek és például a repülőgéppel utazók helyváltoztatás közbeni érzékelését, amely szerinte a térkép olvasásakor megfigyelhető térszemlélettel rokon: „[a]z a mélység, amit a repülőgépből érzékelünk (ha egyáltalán érzékeljük) nagyrészt absztrakció; ezzel szemben a mélységről csak észlelés révén lehet benyomásunk. (…). a hegymászó számára a mélység mindig jelenvaló” (56–57.).

            A részletekhez ragaszkodás a narrátor pozíciójának esetében is fellelhető, és leginkább a pontossággal jellemezhető. A kötet még a csákány 1910-es évekbeli hegymászásoknál való fontosságára és ennek 1970-es évekbeli megváltozására is kitér. A narrátor tudása és megszólalásának módja ellenben erősen ingadozó, az aprólékosság mintha itt kissé alábbhagyna.

Ludwig Hohl Hegymenet című könyve a részletekben elmerülés mellett egy izgalmas történetet vázoló kötet, ezért is ajánlható nyári olvasmánynak.

 

Ludwig Hohl: Hegymenet. Ford. Hajdú Farkas-Zoltán. Csíkszereda, Bookart, Svájci írók, 2013. 


 Főoldal

2014. október 21.
Hozzászólást csak regisztrált felhasználó tehet!
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!
Hozzászólások
Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.
Hírek
Négyszázezer forint összdíjazású irodalmi pályázatot hirdet az idei PesTextLáng Zsolt nyerte a Libri irodalmi díjat, a közönségdíj Grecsó Krisztiáné1% a Körös Irodalmi TársaságnakKihirdették a megújult fordítástámogatási pályázat első nyerteseit
Ütőér
Bék Timur tárcáiKarácsonyi Zsolt tárcáiVári Fábián László tárcáiMolnár Krisztina Rita tárcái
Versek
Fodor Veronika verseiMarczinka Csaba verseiFellinger Károly versei Falusi Márton versei
Prózák
Darvasi László: Egy tehén halálaFiatal írók a bezártságban - Csorvási Noémi: Fontos, hogy ne essünk ki a ritmusbólFiatal írók a bezártságban – Biró Sára: Egy rendszer összeomlása Molnár Krisztina Rita: Gombosdoboz
Drámák
Csík Mónika: Az ember tragédiája - Nyolc és feledik színDarvasi László: Karády zárkájaAcsai Roland: Farkasok Pozsgai Zsolt: A Szellemúrnő
A jó tanuló felel
Nem kötelező
Üzenet a palackban
Tündérkert
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
KezdőlapImpresszumMegrendelésProgramokFedélzeti naplóArchívum
Hírlevél Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKA