Helyszíni tudósítások

 

 

pecs8



Csapody Kinga

Szándék van

IV. Országos Folyóirat Fesztivál (2009. október 09-10.)

 

Egy fesztiváltól azt szoktuk meg, hogy hangos, hogy kapkodjuk a fejünket a sok látványos esemény színes kavalkádjában. A Folyóirat Fesztivál nem ilyen, olvashattuk az előzetes beharangozókban - és lőn.

Bár az interneten, vagy egy Pécsi Estet lapozgatva is a fesztivál felhívásába botlottunk, ugyanúgy, mint a sétálóutcán, óriás molinó formájában, mégsem mondhatjuk, hogy tömegek rohamozták meg a pécsi Művészetek és Irodalom házát október 9-10-én.

Idén negyedik alkalommal vállalkoztak a szervezők - a Café Bábel csapata - arra, hogy olvasókkal, szerzőkkel, szerkesztőkkel együtt kezzdeményezzenek diskurzust művészetről, tudományról, társadalomról, történelemről, mindenről, ami életünk, mindennapjaink (folyóiratokba pakolható) része. Az elmúlt három évben a Ráday utca adott helyszínt ennek a programsorozatnak, de a Budapestre utazás sok vidéki folyóiratot elriasztott, ezért rendezték idén Pécsett. A fesztivál vállalt célkitűzése, hogy a folyóirat kultúrára jellemző belterjességből való kilépést segítse, így ekörül folyt a második nap nulladik programjának tekinthető kerekasztal beszélgetés is, amit Kemény Vagyim, a Café Bábel főszerkesztője moderált. Több kérdéssel, problémafelvetéssel próbálta olyan területeken is közös gondolkodásra késztetni a jelenlévőket, mint például miként lehetne és melyik réteget inspirálni a vásárlásra, kitért a terjesztés problematikájára s arra is, hogy a határon túli magyarokhoz hogyan lehetne olcsóbban és hatékonyabban eljuttatni a lapokat. Kikerülhetetlen téma volt a támogatási rendszer is (a beszélgetésen részt vett Vörös Miklós szociológus, az NKA ismeretterjesztő kollégiumának egyik kurátora, a Replica korábbi szerkesztője). A hallgatóság közül is többen hozzászóltak, s a félig-meddig poénosabb ötleteken kívül (csomagoljunk irodalmi, társadalomtudomány folyóiratok mellé is ajándékokat) Wessely Anna, a Buksz szerkesztője és Elek Tibor hozzászólása volt konstruktívabb, még ha egyikük sem tudott egyértelműen biztató képpel kecsegtetni bennünket. Elek Tibor annak fontosságát hangsúlyozta, hogy egy-egy lap mögött legyen egy intézmény vagy önkormányzat, erre saját példájukon kívül több lapot is felsorolt.

 

pecsk2
Kemény Vagyim és Vörös Miklós beszélgetnek

 

pecsk4
Elek Tibor hozzászól

 


Ha már Pécs, stílusosan, amúgy kiscsillagosan jellemezhetnénk a nap eseményeit, azzal a kérdéssel, hogy egyáltalán „Van-e szándék?" párbeszédre, együttműködésre,  s ha egy valami, akkor az kiderült, hogy a folyóiratok részéről „Szándék van".

 

 

pecskk2
Pécsi fotó a kisterem falán


Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy látván a közönséget, a 16 órakor egyszerre, a tervek szerint párhuzamosan fellépő Bárka folyóirat és az ExSymposion egyesítve erőit és az érdeklődőket, közös lapbemutatót tartott, ami olyan jó ötletnek bizonyult, hogy a későbbiekben mások is követték példájukat.


A barokk teremben először Józsa Márta ragadta magához a mikrofont, s mutatta be az ExSymposion folyóiratot Bozsik Péter és Tóbiás Krisztián társaságában. Azért is volt kuriózumnak tekinthető ez a lapbemutató, mert a lap már a tavalyi évben sem kapott semmilyen támogatást, az itt bemutatásra kerülő, nevében is az adott gazdasági és saját aktuális helyzetükre reflektáló Krízis I és II. című lapszámuk mégis megszületett. Ehhez az kellett, hogy a körülöttük lévő szerzők, barátok (például Lovas Ildikó, Mesés Péter, Mészáros Sándor, Szerbhorvát György, Tolnai Ottó) ingyen küldtek szövegeket, méghozzá annyit, hogy egyből két szám születhetett. Bár egy nyomda magára vállalta a megjelenés költségeit, úgy tűnik a krízis oda is begyűrűzött, mert a Krízis II. már hosszú hónapok óta ott várakozik nyomtatásra várva. Amennyiben ez így maradna, akkor sem vesznek el a szövegek, mert az interneten lesznek olvashatók - tudtuk meg a szerkesztőktől.

 

 

pecsk6
Bozsik Péter

 


A beérkezett szövegek mégis tágan értelmezik a krízist, ezért nagyon változatos, színes anyagok jöttek össze. Az eddig tördelőként dolgozó szerző-szerkesztő, Tóbiás Krisztián beszélt a szerkesztőségben bekövetkezett fiatalításról is (Krusovszky Dénes, Milián Orsolya és Pályi Sándor Márk az új szerkesztők). Bozsik Péter főszerkesztő a jövőre vonatkozó terveik kapcsán mesélt arról a készülő számról, ami a Rendszerváltás gyermekszemmel címet kapta. Miután Tóbiás a Túliratok című versciklusából olvasott, Józsa Márta Mordizom Királylány történetéből adott elő egy részletet, Bozsik Péter pedig egy veszprémi történetet, versben.

 

pecsk8
Bozsik Péter, Józsa Márta, Tóbiás Krisztián


Ezek után Elek Tibor vette át a szót, és élő, aktuális kapcsolatot is talált a két műhely között, a Bárkában közelmúltban standokra került, 2009/5. számában megjelentek a Folyóvizek novellapályázat nyertes szövegei, s a pályázaton Józsa Márta különdíjat kapott. Az aktuális Bárka gerincét ugyanakkor nem ez, hanem a nyári irodalmi humorfesztivál képezi. Az ott elhangozott szövegeken kívül néhány (fellépő) szerző - Fekete Vince, Háy János, Lackfi János, Szőcs Géza, Tóth Krisztina - legutóbbi kötetéről született kritikák is helyet kaptak a Figyelő rovatban. Idén nyáron is megrendezték a Shakespeare fesztivált, ennek keretében kérdezte a Bárka főszerkesztője Szőcs Gézát az angol mesterről, a drámaíráshoz fűződő viszonyáról. A beszélgetés szerkesztett változata szintén olvasható a legfrissebb számban.

 

pecs1
Bárkások egy kupacban (Kiss László, Szabó Tibor Benjámin, Elek Tibor)

 

pecs2
Főszerkesztői beszély


A lapszám bemutatása után Szabó Tibor Benjámin a BárkaOnline portál működéséről, törekvéseiről tartott rövid beszámolót, kitérve arra is, hogy tavasszal megújult a felület, ismertette a honlap felépítését, az állandó rovatokat, hogy milyen primer és szekunder szövegek jelennek meg itt pluszban, amik a nyomtatott Bárkában nem, s hogy mitől több ez az oldal, mint pusztán egy internetes változat. Majd az addig csendben várakozó Kiss László válaszolt a főszerkesztő arra irányuló kérdésére, miért és milyen szöveggel pályázott a korábban már említett Folyóvizeink novellapályázatra, s miért is „fekszik neki ennyire" ez a téma és forma. Kiss mégsem a nyertes novellát olvasta fel, hanem egy kispróza-ciklusának pár darabját, ami annyira elnyerte a közönség tetszését, hogy a jelenlévők közül még kértek ráadást.

 

pecs4
Kiss László a novellapályázatról

 

pecs3

Szabó Tibor Benjámin a BárkaOnline-ról


Szabó Tibor Benjámin az irodalmi humorfesztiválra született szövegének egy részletével zárta a bemutatót, ez is, s Kiss László novellája is megtalálható az ötös Bárkában.

 

pecs6
Lapdiplomácia


Innentől kezdve kissé nehéz volt követni, hogy ki, hol kivel, melyik teremben tartott bemutatót, felborult a rend a meghirdetetthez képest, ezért volt, ahol ott ragadtunk, olyan is, amiről lemaradtunk, tehát a teljesség igénye nélkül szemezgettünk a párhuzamosan futó programok közül.

 

pecsk9
Pallag Zoltán, mögötte kortárs művészek portréi a falon


Argus in conTEXT - a fehérvári lap főszerkesztőjével, Pallag Zoltánnal Gerőcs Péter beszélgetett, s valóban, itt megvalósulni látszott a fesztivál másik célkitűzése, mely szerint meg kéne törni a lapbemutatók szokásosnak mondott menetét. A hátérben a lapszámokból összeállított képeket vetíttették, miközben az Árgus koncepciójáról, felépítéséről, törekvéseiről, múltján kívül jövőjéről is alapos képet kaphattunk. „Annyira csóró lap vagyunk, hogy nem tehetjük meg, hogy keveset fizessünk a szerzőinknek"- mondta Pallag. Az önmagában is egyedi színfoltnak számító 300 oldas lap, mely angolszász hagyományokat követ, s a tematikus megjelenést is egyedien értelmezi, és a fő rovataiban - Párbeszéd, Fotográfia, Könyvekről - mind-mind aktuális témákat jár körbe, de mindig kicsit a megszokottól eltérően, egy kisebb szeletet kiemelve s felnagyítva. „Problémaérzékenyek próbálunk lenni a témaválasztásnál", mint ahogy ez látható is a Múzeumok, a Trieszt vagy a Romok számban. Ezt bizonyítja az is, hogy a Könyvekről rovatban megjelenő kritikák, már kvázi tanulmányok, 10-15 000 karakternyi szövegek, magyarázta a főszerkesztő. Megtudhattuk azt is, hogy folytatni kívánják a Közép-Kelet európai kulturális központok bemutatását is, de készülődik egy Madonna-szám is, kicsit más szemszögből. Gerőcs egy nagyon tudatos koncepciózusságot emleget az egész lapra jellemzően, ami a dizájnban is megjelenik, Pallag bár kicsit távolítja ezt magától, de azt ő is elismeri, hogy nagyon adnak a részeltekre formai téren is, próbálnak interaktívak lenni olyan dolgokban is, mint például, hogy a szerzők mellett életrajzuk, email címük is megtalálható. Azt is elismeri, hogy vannak lapok, melyek az Árgus hatására lettek „ápoltabbak". „Az adminisztratív és egyéb" okokról, amik miatt idén nem jelent meg egyetlen lapszám sem, viszonylag kevés szó esett, olajozottan kitérő válaszokat kaptunk, de a jövőről, új lapszámokról bizakodó, határozott terveket hallhattunk.


pecs9
Az Árgusról a főszerkesztő

 

pecs91
Gerőcs Péter kérdezte


A megszokottól a Café Bábel és a Csillagszálló közös bemutatója is eltér, hisz Misetics Bálinttal és Kertész Annával Kemény Vagyim a hajléktalanságról beszélgetett. Sok egyéb mellett azt is megtudhattuk, hogy civil szervezetek szervezésében A Szolidaritás éjszakáján egy éjszakára a Nyugati téren kipróbálhatja bárki, hogy milyen lehet hajléktalannak lenni.

 

pecs93
Hajléktalanokról a szó


A Jelenkor bemutatóját a klasszikus jelzővel lehet leginkább illetni, Ágoston Zoltán főszerkesztő bevezetője után Szolláth Dávid mutatta be az aktuális lapszámot, részletesen, a szerzőkről, műveikről- Borbély Szilárd három verséről, Garaczi László új regényének sokadik Jelenkorban megjelenő részletéről, a Balkán fesztiválon elhangzott tanulmányokról - alapos ismertetőt nyújtva. Majd Méhes Károly olvasott a Téli Könyvvásárra megjelenő A túlélő című regényéből, egy nagyon ígéretes , és roppant szórakoztató részletet. Mint megtudtuk a regény a gyerekkorban Pécsett és Győrött játszódik, és kronologikusan a középiskolába kerüléssel zárul. Végezetül Bertók László verseiből kaptunk ízelítőt.

 

pecs95
A Jelenkor csapata hazai pályán


pecs96
Méhes Károly olvas (mellette Ágoston Zoltán)


pecs991
Bertók László két mikrofonnal


A Prae bemutatkozása kissé formabontó volt, bár az ő arculatukhoz valóban ez illett. Pál Dániel Levente és Horváth Viktor egy lendületes, jó hangulatú bemutatót tartottak, amely során szó esett a Prae névadásáról, Szentkuthyról, valamint arról, hogy nem csak lapot, portált de valójában könyvkiadót is takar ez a név. Pál Dániel Levente beszélt a novemberben élesedő tervükről, ami a ZIP nevet kapta. A szó mostantól a zipzáron és a tömörített formátumon kívül az általuk indított „hatalmas nyelvi forradalmat" is takarni fogja. Nem kisebb célt tűztek ki maguk elé, mint hogy a magyar nyelvű írott sajtó nyelvét megreformálják egy hatalmas portálrendszer segítségével. Horvát Viktor egy rövidebb kultúrtörténeti bevezető áttekintés után a trubadúr líráról alkotott tiszta, és szűzies képünk maradványait is eloszlatva egy tenso formában íródott 13. századi szöveg fordítását olvasta fel, és Pál Dániel Levente és egy csomagolópapírra felskiccelt ikonokkal szemléltette az erősen 18-as karikás középkori verses párbeszédet.

 

pecs992
Horváth Viktor nagyon laza

 

pecs993
Pál Dániel Levente itt komoly

 

pecs994
Itt viszont vicces


Nem tudni, hogy a barátságos vendéglátóként vizsgázó szervezők miképp értékelik a két napos fesztivált, hogy sikerült-e valamennyire is megvalósítani a maguk elé kitűzött célokat, de az érzékelhető volt, hogy ha  a „civileket" nem is egyszerű becsábítani ilyen típusú rendezvényekre továbbra sem, a lapok azért kíváncsiak egymásra, s tán a szünetekben folytatott kommunikáció szülhet kölcsönös segítségnyújtást, esetleg gyümölcsöző együttgondolkodást a jövőben.

Mert szándék van.


 

pecs99
Pécsi este a Művészetek és Irodalom Házából I.

 

pecskk1
Pécsi este a Művészetek és Irodalom Házából II.

 

 

 

Az oldalon látható fotókat Szabó Tibor Benjámin és Csapody Kinga készítette.

 


 

Főoldal

 

2009. október 14.
Kopriva Nikolett tárcáiKontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Csabay-Tóth Bálint: A sarjSzarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy verset
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Ajlik Csenge verseiLövétei Lázár László: SzervraktárMarkó Béla verseiFinta Éva versei
Kontra Ferenc: A dalmaták fehéren születnekEcsédi Orsolya novelláiTóth László: BúcsúzóZsidó Ferenc: Égig érő szénásszekér
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png