Papírhajó - Mentőöv

 

 Szalma_Edit__Gyetvain___Zov__t_Kinga.jpg
Szalma Edit, Gyetvainé Zováth Anikó és Csapody Kinga

 

Szepesi Dóra

 

Családbarát mesék utazáshoz

 

A szerzők, Csapody Kinga és Szalma Edit eddig három könyvvel büszkélkedhetnek. A tájak, amelyeket bemutatnak: a Balaton, Eger, a Velencei-tó és térségük. Az ismeretterjesztő mesék az egész családnak szólnak, segítséget nyújtanak abban, mi mindent lehet megnézni, kipróbálni, megmászni Magyarország legszebb helyein. A bemutató házigazdái, a Manó Könyvek és a KidsOasis csapata e tájegységek finomságaival, ízeivel is készültek, volt többek között noszvaji sokna és szilvalekvár, velencei háziszörpök – ezzel is felhívták a figyelmet arra, hogy utazás közben a helyi specialitások kóstolása a nyaralás egyik legfontosabb élménye.

 

 

a_k__nyv_szerepl__inek_figur____ltek.jpg
A könyv szereplőinek figurái is elkészültek

 

A résztvevők a mesesorozat szereplőinek kalandjaiba is belekóstolhattak, és a családbarát pihenésről is megtudhattak egyet s mást. Oláh Andrea, a bemutató háziasszonya először a szerzőket faggatta. Az ötlet a KidsOasis letölthető színezőiből indult, Csapody Kinga Szalma Edit figuráihoz, a meglévő karakterekhez találta ki a történeteket, amelyekből megismerhetjük a bájos, kissé szeleburdi családot: a szülőket, Tildát és Tódort, Rozit, az iskolás lányt, az óvodás ikreket, Teót és Zsuzskát, Nasit, a lusta és falánk macskát és Tóbiást, a kutyát, aki egyben a narrátor is. Az (eddig) háromkötetes gyerekútikönyv mesés elemekkel, szerethető figurákkal, kalandokkal, színeznivalóval kalauzol, emellett sok-sok információt tartalmaz, de egy kis nyafogás is belefér, szerencsére egy-egy fárasztóbb túra után különböző pihentető, kikapcsolódást nyújtó programon vehet részt a család minden tagja. A cél a régiók bemutatása a mese nyelvén. Ritka a mai könyvpiacon és a turizmusban is az árukapcsolás. Gyetvainé Zováth Anikó, KisdOasis – családi utazási szakértő elárulta, hogy a sorozat bővül, sőt további terveik is vannak a szereplőkkel, egy társasjátékot szeretnének kiadni.

 

K__nyvbemutat___a_Magvet___Caf__ban.jpg
Könyvbemutató a Magvető Caféban

 

     A Balaton kötet azért lett az első, mert Kinga balatoni lány, úgy gondolta, alaposan ismeri mindkét partot. Közben rá kellett jönnie, hogy gyerekkorához, fiatal felnőttkorához képest mennyi minden megváltozott – és ezzel így vannak más szülők is, ha régi iskolai kirándulásaik élményét keresik. Néhány év, évtized alatt sok minden átalakult, fejlődött, a kiállítások izgalmasak, interaktívak, a szállodák új családbarát szolgáltatásokkal várják a kikapcsolódni vágyókat. Ő egyébként nem annyira tudatos utazó, mint a könyvbeli család, épp ezért is tartja nagyon jónak, hogy a könyvekben össze van szedve a sok programajánlat. A munkautazások során Kinga négyéves kisfia, Noel remek tesztszemélynek bizonyult, nagyon élvezte a neki szóló programokat, tőle származó élmények is bekerültek a mesékbe. A balatoni programjavaslatok közt olvashatunk a Tihanyi visszhangról, a kecskekörmök eredetéről, a füredi Anna-bálról, a keszthelyi Festetics-kastélyról, az első gőzösről, Jókai emlékházáról, de az élménymedence és a csúszdapark sem maradhat ki.

 

Ir__ny_a_Balaton_.jpg

 

     Eger, Szilvásvárad a második legkedveltebb hazai úti cél: a második kötetben Észak-Magyarországot fedezhetjük fel. Hogy milyen varázslatos helyeket járunk be Tódor családjával? Eger, az egri vár, Egerszalók, Szilvásvárad (amiről megtudjuk, hogy nem is szilvás, hanem inkább pisztrángos), Noszvaj (innen származik a finom szilvalekvár), a vadregényes Mátra és a tájegységhez tartozó, matyómintás Mezőkövesd.  

 

Ir__ny_Eger_.jpg

 

     Irány a Velencei-tó! – a harmadik kötetből kiderül, hogy a család ismét vízpartra vágyott. Mivel a Velencei-tó minden évszakban látogatható, remek döntés. Tódorék családja itt bebizonyítja, mennyire sportos: biciklivel körbetekerik a tavat, kenuval beeveznek a tó közepére, hogy közelről csodálják a madárvilágot és az éppen virágzó rencét. A tó selymes vízén kívül élvezhetik a családbarát szállodában lévő hatalmas wellness-részleg szolgáltatásait is. A környék sem marad ki a kirándulásokból: elmennek a Gorsium Régészeti Parkba és Székesfehérváron is eltöltenek egy király(i) napot! A könyvek belső borítóján rajzos térkép segíti a tájékozódást, a könyv végén kibővítve ehhez adódnak hozzá Tóbiás úti tippjei, arról, hogy mit érdemes megnézni (múzeumok, fürdők, látogatóközpontok, játszóhelyek, tanösvények, kerékpáros túraútvonalak).

 

 Ir__ny_a_Velencei-t___.jpg

 

A könyvek alkotói a turizmus képviselőinek adták át a szót. A KidsOasis védjegy négy éve indult, már 15 szálloda viseli, és a tagság egyre bővül. A gyerekbarát szállodák esetében a komfortfokozatot csillag helyett szélforgó jelzi. Kritériumrendszerükben ötven szempontot vizsgálnak, amelyek által garantáltan biztosítani tudják elsősorban a gyerekek biztonságát, ezen kívül például az ételek minőségét, a gyerekanimációt. Apróságnak tűnik, de fontos például a dugaljak biztonsága, a fürdőszobában a bili, a fellépő. Van, ahol babakocsit is biztosítanak, ehhez a szálloda területe akadálymentesített. A turisztikai irodák, szállodák szakmai iránymutatással és támogatással segítették a kötetek megjelenését. A szerkesztésnél meghatározták, hány fejezet legyen a könyvben, majd egyeztették a tartalmat a turisztikai irodákkal.  

 

A_sz__llod__k_k__pvisel__i.jpgA szállodák képviselői

 

     Somossy Eszter, a Velencei-tavi TDM vezetője szerint, ha a gyerek jól érzi magát, és újabb kérdések merülnek fel benne, nyert ügyük van. Ezért a legfontosabb az volt számára, hogy Noel jól érezze magát, mert akkor Kingának is személyes motivációja támad az izgalmas és fordulatos mesék írására. Hazai vizekre evezve elmondta azt is, hogy a „strand-tömeg-visszük a szendvicset”-hozzáállás helyett ma már más arcát mutatja a Velencei-tó. Az aktív turizmust és a kulturális turizmust nem lehet külön választani. Érdekességként említette a környéken, Agárdon Gárdonyi Géza szülőházát, a pákozdi Nemzeti Emlékhelyet, a Dinnyési várparkot, ahol a Kárpát-medence várainak makettjeit találjuk. Sárvári Krisztina, az Oxigén Hotel Noszvaly ügyvezető igazgatója, és Sívó Roland a Velence Resort & Spa ügyvezető igazgatója a családbarát jelzőt részletezték. A legújabb kihívás megpróbálni kimozdítani a családokat a szállodásból, ösztönözni a vendégeket, hogy a térségben élményeket szerezzenek. Ezért is találták ki a gyerekbarát koncepciót, hiszen, ha a gyerek jól érzi magát, akkor a szülő is jól fogja érezni magát. Állandó fejlesztésre, ötletbörzére van azonban szükség, a visszatérő családok felnövő gyerekeit újra és újra le kell tudniuk kötni.

 

Ol__h_Andrea_a_szerz__ket_k__rdezi.jpg
Oláh Andrea a szerzőket kérdezi

 

     A visszajelzések szerint a gyerekek gyűjtik a köteteket, van, aki olvasónaplót vezet, osztálykirándulás előtt ezekből készülnek fel, a benne lévő térképet memorizálják. A könyv megálmodóinak nem titkolt célja a tudatos turistává nevelés, az, hogy ismerjék meg, milyen csodás tájak vannak itthon. Emellett persze arra is szeretnének ösztönözni a kicsiket, hogy az olvasás napi rutin legyen a szünidőben is.

 

A fotókat Bach Máté készítette.


Főoldal

2017. július 06.
Csík Mónika tárcáiKiss László tárcáiLackfi János tárcái Szabados Attila tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Szarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy versetKas Kriszta novellái
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Farkas Wellmann Éva: Akit nem találszFarkas Arnold Levente: Ywon KerépolMolnár Lajos verseiGéczi János versei
Zsidó Ferenc: Égig érő szénásszekérHaász János: A puskás emberAbafáy-Deák Csillag: Csók sem voltHáy János: Boldog boldogtalan
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png